Wil je kunstgras aan laten plaatsen in je tuin? Dan kun je het volledige project door VD Kunstgrassen laten verzorgen. Op die manier heb je zelf nergens omkijken naar. Ga je een flinke klus niet uit de weg? Dan kun je er echter ook voor kiezen om (een gedeelte van) het project zelf uit te voeren. Zo kun je zelf aan de slag gaan om de tuin bouwklaar te maken. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de graafwerken voor het plaatsen van kunstgras. Ook bespreken we welke onderdelen er nog meer komen kijken bij het installeren van kunstgras en of je deze zelf kunt uitvoeren of beter over kunt laten aan een specialist.
Wil je kunstgras laten plaatsen, maar de graafwerken zelf verzorgen? Kom gerust eens langs in een onze kijktuin voor meer informatie en om onze verschillende kunstgrassen te bekijken.
Kunstgras graafwerken
Voor we kunnen beginnen met het aanleggen van kunstgras dienen er eerst een hoop werkzaamheden verricht te worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is het afgraven van het gedeelte van de tuin waar het gazon moet komen. Vaak is het een bestaand gazon van echt gras dat verwijderd moet worden, maar soms ook een terras. Ook bij een nieuwbouwwoning waar de tuin nog aangelegd moet worden zijn er graafwerkzaamheden nodig. Kunstgras kan namelijk niet aangelegd worden op zwarte aarde of klei.
Verder dien je bij de graafwerken rekening te houden met het rooien van planten en bomen die niet gebruikt worden in het nieuwe tuinontwerp. Oude boomstronken dienen uitgegraven en verwijderd te worden, voor we het kunstgras kunnen plaatsen. Bij VD Kunstgrassen kunnen we de graafwerken voor je verzorgen. We beschikken over (graaf)machines en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor het bouwklaar maken van de ondergrond. Ook kunnen we al het afgegraven materiaal voor je afvoeren.
Graafwerken tuin zelf doen
Als je de graafwerken zelf uit wilt voeren, is het allereerst belangrijk om te bepalen waar het gazon precies komt. Zet het oppervlak dat afgegraven moet worden af met piketpaaltjes en verbind deze met touw. Op deze manier voorkom je dat je ongemerkt afwijkt van de lijn en te veel of te weinig afgraaft.
Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe diep je de ondergrond moet afgraven. Dit is doorgaans zo’n 5 tot 20 centimeter, afhankelijk van de bodemsituatie, het soort ondergrond dat gebruikt wordt voor het kunstgras en het type kunstgras. De verschillende soorten kunstgras hebben namelijk een wisselende lengte. Het is het mooist als het gras ongeveer 2 tot 3 centimeter boven de kantopsluiting uitsteekt. Als je de graafwerken zelf verzorgt, maar het kunstgras door ons laat plaatsen, dan kunnen onze kunstgras specialisten je vertellen hoe diep je het perceel af dient te graven voor het mooiste resultaat.
Wanneer laten afgraven?
Soms bevinden zich in het perceel grote obstakels als rotsen of boomstronken. Met de hand zijn deze soms onmogelijk te verwijderen. In dat geval is het doorgaans de moeite waard om het afgraven van de tuin over te laten aan een professioneel bedrijf met graafmachines. Op die manier bespaar je jezelf een hoop kostbare tijd en energie, terwijl een gespecialiseerd tuinbedrijf de hindernissen eenvoudig kan verwijderen en voor je kan afvoeren.
Afboording
Het gazon heeft een afboording of kantopsluiting nodig. De afboording beschermt het gazon tegen aarde uit de borders en wortels van bomen en planten die in de buurt van het gazon groeien. Daarnaast zorgt de afboording ervoor dat het gazon strak opgesloten ligt en dus niet kan gaan schuiven. Voor het maken van de kantopsluiting kun je gebruikmaken van verschillende soorten materialen, variërend van natuurstenen boordstenen tot rvs-strips, cortenstaal of ecolatten.
Overigens hoeft er niet aan alle kanten rond het gazon een afboording gemaakt te worden. Als het gazon bijvoorbeeld direct grenst aan een terras, dan kan de bestrating dienen als kantopsluiting.
De ondergrond
Als de tuin is afgegraven en de afboording is aangelegd, dan kan de ondergrond geprepareerd worden. De ondergrond is een cruciaal onderdeel van een duurzame kunstgrasinstallatie en een slechte ondergrond kan voor problemen zorgen. Als je de ondergrond zelf aanlegt, dan is het onder andere belangrijk dat deze een goede drainerende werking heeft en stabiel genoeg is.
Er zijn grofweg twee soorten ondergronden die geschikt zijn voor kunstgras, dat zijn stabilisé en een ongebonden ondergrond van bijvoorbeeld brekerzand, rivierzand of dolomiet. Stabilisé is een fundering waarbij een beetje cement gebruikt wordt om het materiaal te binden. Hierdoor ontstaat er een zeer stevige onderbouw. Bij het maken van stabilisé is het echter belangrijk dat de verhouding zand en cement juist is en de fundering nog steeds goed afwatert. Het verschil tussen een ongebonden en een gebonden ondergrond is dat een ongebonden ondergrond licht kan gaan golven.
Als je er zeker van wilt zijn dat de ondergrond geschikt is voor het beoogde gebruik van de grasmat, dan adviseren we je de grondwerkzaamheden uit te laten voeren door een professioneel installatiebedrijf. Bij VD Kunstgrassen hebben we jarenlange ervaring met het aanleggen van kunstgras en door onze bouwkundige achtergrond weten we in iedere tuin welke ondergrond het meest geschikt is.
Plaatsing kunstgras
Net als het creëren van de ondergrond is ook het plaatsen van de grasmat zelf een redelijk specialistische klus die veel aandacht vereist. De meeste klanten kiezen er dan ook voor om dit gedeelte van de installatie aan VD Kunstgrassen over te laten. Onze installateurs maken altijd een zorgvuldig legplan, waarbij ze rekening houden met de prominente kijkrichtingen en de stand van de zon. We stemmen de installatie af op het beoogde gebruik en werken ieder onderdeel van de grasmat met veel oog voor detail af. Wil je bomen of borders in het gazon? Ook dat is geen enkel probleem.
Inzanden
Bij VD Kunstgrassen adviseren we je altijd gebruik te maken van een laagje instrooizand. Het zand beschermt de grasmat, zorgt voor extra stabiliteit en loopt bovendien prettiger. Daarnaast oogt kunstgras met een laagje invulzand simpelweg natuurlijker. Je kunt het kunstgras zelf inzanden door het zachtjes met een bezem in te wrijven in de grasmat. Laat je dit werkje liever aan ons over? VD Kunstgrassen heeft een machine waarmee we de grasmat snel en efficiënt in kunnen zanden.
Onderhoudsvriendelijke tuin
Als alle bovengenoemde stappen op de juiste manier uitgevoerd worden, kun je jarenlang genieten van een fijn, onderhoudsvriendelijk gazon. Het belangrijkste onderhoud bestaat uit het af en toe verwijderen van afgevallen bladeren en takken. Dit kun je doen met een bezem of – nog makkelijker – met een bladblazer. Zo is het onderhoud in jouw tuin voortaan zo gepiept!