KAN EEN ZWEMBAD OP KUNSTGRAS?

Het wordt warmer en de kinderen zijn klaar voor de nodige waterpret? Helaas is het plaatsen van een zwembad in de tuin meer gedoe dan je zou verwachten. Laat je het zwembad langer dan een paar dagen op een veld van natuurgras staan, dan blijft er van het gras niet veel meer van over dan een kaal, geel lapje grond. Het gras wordt al snel modderig en het zwembadwater wordt vuil door aarde en grassprieten.

Wil je een opblaaszwembad de hele zomer op het gazon laten staan? Dan hebben wij de perfecte oplossing: kunstgras!

Ons kunstgras is zeer kleurvast en veerkrachtig. Of je het bad nu twee dagen of twee maanden op het gazon laat staan, er ontstaat geen kleurverschil en de grassprieten zijn eenvoudig op te borstelen, zodat je na afloop niet eens meer ziet dat er een zwembad op het gazon heeft gestaan. In dit artikel leggen we uit waarom kunstgras zo geschikt is voor onder een zwembad en geven we een aantal handige tips voor een zwembad op kunstgras.

Middels onderstaande quick links navigeert u eenvoudig door de inhoud van deze pagina.

ECHT GRAS OF KUNSTGRAS

Met natuurgras zal het zwembadwater je gazon al snel veranderen in een modderpoel. De kinderen rennen met hun blote voeten door het modderige grasveld, lopen grassprieten en aarde het zwembad (en uw huis) in en uw gazon wordt volledig verwoest. Haal je het zwembad weer weg, dan tref je op de plek waar het heeft gestaan platgedrukte, gele en bruine grassprieten.

Kunstgras is een zeer geschikt alternatief als ondergrond voor een zwembad. Het water zakt geleidelijk weg in de grond en het gazon droogt snel op. De vezels zitten stevig in de dubbele backing, waardoor je nooit meer grassprieten het water inloopt. Zo blijft het zwembad mooi schoon. Bovendien is het gazon stevig en veerkrachtig genoeg zodat het zwembad de hele zomer in de tuin te laten staan.

WAAROM KUNSTGRAS

Maar is kunstgras wel bestand tegen het gewicht van een zwembad dat op de vezels drukt? Levert een zwembad op het gazon geen blijvende schade op aan het kunstgras? Kan kunstgras tegen water en chloor? Het zijn zomaar enkele vragen die we regelmatig krijgen van onze klanten. We kunnen daar direct op antwoorden dat een zwembad het kunstgras niet zal beschadigen.

Als je het zwembad na enkele weken of maanden weghaalt, gaan de grassprieten bij een beetje zon weer overeind staan. Je kunt ze eventueel een handje helpen door de vezels op te borstelen. Het zwembadwater zal het kunstgras niet aantasten.

DE JUISTE ONDERGROND

Kunstgras heeft altijd een stabiele en waterdoorlatende ondergrond nodig, maar met een zwembad is dit extra belangrijk. Als de ondergrond niet stevig genoeg is, dan kan het gewicht van het zwembad immers voor verzakkingen zorgen en als het water niet goed wegloopt, blijven er plassen staan. Daarom adviseren we bij VD Kunstgrassen een ondergrond van chape. Dit is een extra stevige en stabiele onderlaag, waardoor het gazon niet kan gaan verzakken met een hoge waterdoorlaatbaarheid.

INSTROOIZAND

Veel klanten vragen zich af of het nog steeds mogelijk is om instrooizand te gebruiken als zij een zwembad op het kunstgras willen plaatsen. Absorbeert het zand geen water, waardoor het modderig wordt? En blijft het zand niet aan de voeten plakken, waardoor het in het zwembad terechtkomt?

Met het juiste soort instrooizand hoef je er niet bang voor te zijn dat het modderig wordt of gaat klonteren. Het speciale silicazand neemt namelijk geen water op. De ronde korrels blijven bovendien goed onderin de mat zitten, waardoor ze niet aan de voeten blijven kleven. Instrooizand geeft de mat stabiliteit en draagt ook bij aan de natuurlijk uitstraling.

TIPS VOOR EEN ZWEMBAD OP KUNSTGRAS

Als je een zwembad op het kunstgras wilt plaatsen is het belangrijk om te kiezen voor een model dat hier geschikt voor is. Kies een kunstgras met veerkrachtige vezels die niet te lang zijn.

Waarom: Extra lange vezels of grassprieten die niet veerkrachtig genoeg zijn, richten zich moeilijker op nadat het zwembad weer is weggehaald.

Ons kunstgras is bestand tegen chloor. Het is echter wel belangrijk om de juiste verhouding water en chloor te gebruiken.

Waarom: Teveel chloor is niet alleen slecht voor de huid, het kan de grasmat ook nog eens beschadigen.

Als je het zwembad leeg wilt maken, dan is het verstandig om het water geleidelijk weg te laten lopen, zodat het rustig in de grond kan zakken.

Waarom: Als je al het water in één keer uit het bad stort, dan bestaat de kans dat het kunstgras op het water gaat drijven omdat de ondergrond de grote hoeveelheid water niet in één keer aankan.

Wil je het zwembad om wat voor reden dan ook verschuiven, dan raden we aan het bad eerst leeg te laten lopen.

Waarom: Als je een zwembad met nog wat water erin over het gazon schuift, dan kan het gewicht de vezelstand veranderen, waardoor de plek er anders uit komt te zien dan de rest van het gazon.

Is het einde van het zwemseizoen in zicht en wil je het zwembad weghalen? Dan raden we aan dit te doen op het moment dat er nog een aantal zonnige dagen voorspeld worden.

Waarom: De warmte van de zon zorgt ervoor dat de vezels automatisch weer overeind komen. Haal je het zwembad pas weg als het al slecht weer is, dan komen de grassprieten moeizamer overeind.