Een belangrijke reden om te kiezen voor kunstgras is voor veel mensen het onderhoudsvriendelijke karakter. Maar wat houdt dat precies in, onderhoudsvriendelijk? Hoeveel tijd bent u bijvoorbeeld kwijt aan het onderhoud van uw kunstgras en wat voor onderhoud vereist een gazon van kunstgras precies? Op deze pagina leggen we u uit hoe u uw kunstgras in optimale staat houdt, zodat u er jarenlang van kunt genieten. Het grote voordeel van kunstgras is dat het altijd mooi groen blijft en de juiste lengte heeft, zonder dat u het hoeft te sproeien of te maaien. Hierdoor is kunstgras een stuk eenvoudiger in het onderhoud dan bijvoorbeeld natuurgras. Dat betekent niet dat u helemaal niets hoeft te doen aan het onderhoud van uw kunstgras. Wat moet er wel gebeuren om uw gazon in goede staat te houden?
Hoeveel tijd er precies gaat zitten in het onderhoud van uw kunstgras, hangt volledig af van de grootte, de locatie en de specifieke omstandigheden in de tuin (of van het balkon of dakterras). Het belangrijkste onderhoud is doorgaans het verwijderen van onkruid. Hierdoor vraagt kunstgras in een omgeving met veel planten of bomen over het algemeen meer onderhoud. Tuinen die intensief gebruikt worden, vergen daarentegen over het algemeen minder onderhoud. Dat zit zo: wanneer er veel in de tuin gelopen wordt, heeft onkruid minder kans om te ontkiemen. Onkruid groeit vooral snel gedurende warme, vochtige periodes. Daarom vergt het gazon in dergelijke periodes iets meer werk. Overigens denken veel mensen ten onrechte dat het onkruid van onder de grasmat vandaan komt. Dat is niet waar. Onkruidkiemen waaien óp het gazon, waarna ze daar van bovenuit ontkiemen.
Onderhoudstips op een rijtje
- Veeg takken en bladeren op. Deze kunt u eventueel composteren.
- Ontdoe regelmatig de randen rond het kunstgras van onkruid en verwijder onkruid uit de grasmat.
- Plaats een kantopsluiting rond het gazon. Voorkom dat aarde in het kunstgras komt.
- Vermijd gereedschap dat heet wordt op het kunstgras.
- Uitwerpselen van honden en andere huisdieren kunt u het best zo snel mogelijk opruimen.
- Maak zoutaanslag door chloor schoon met water en zeep.
- Schakel een deskundig installateur in om beschadigd kunstgras te herstellen.
WAAR MOET U AAN DENKEN
Wilt u kunstgras laten plaatsen in een onderhoudsvriendelijke tuin adviseren wij u met een aantal zaken rekening te houden. Wij leggen ze hieronder allemaal uit.
Maak de afboording iets hoger dan de rand met aarde rond het kunstgras.
Waarom: hierdoor loopt u geen aarde uw gazon op en zal er minder snel onkruid ontkiemen.
Leg de grasmat op een stabiele en waterdoorlatende ondergrond.
Waarom: hierdoor kan overtollig regenwater wegzakken. Ook voorkomt u zodoende geuroverlast van hondenurine. De ervaring leert dat een te dik vliesdoek de drainage kan verstoren. Daarom maken we bij VD Kunstgrassen vrijwel nooit gebruik van een vliesdoek.
Zorg aan de randen van de grasmat voor een stevige bevestiging.
Waarom: door het kunstgras goed te verankeren voorkomt u dat het op kan waaien en al te veel kan inkrimpen bij koudere temperaturen. Ook kunnen huisdieren het gras niet lostrekken.
Strooi de grasmat in met invulzand.
Waarom: het instrooizand zorgt voor bescherming van de grasmat en werkt verkoelend bij hete temperaturen. De grasmat blijft stabiel liggen en de vezels blijven beter overeind staan. Ook zorgt het instrooizand ervoor dat het kunstgras windbestendig is. Dit is vooral belangrijk op daken. Het instrooizand geeft de grasmat bovendien een extra natuurlijke aanblik.
Is er een plek op het gazon waar u vaak loopt? Door een pad van stapstenen aan te leggen, voorkomt u dat het gras plat gaat liggen. Dit is bijvoorbeeld erg geschikt op de route van het terras naar het tuinhuisje.
Als het kunstgras eenmaal geplaatst is zijn er enkele onderhoudswerkzaamheden waarmee je rekening moet houden. Wij leggen ze hieronder allemaal uit.
Takjes en bladeren dragen onkruidkiemen met zich mee. Daarom is het verstandig afgevallen bladeren regelmatig op te ruimen. Dit kunt u het best doen met een bezem, hark of bladblazer. Zorg er daarnaast voor dat er niet teveel aarde op het gazon terechtkomt. Betreed het gras daarom met proper schoeisel.
Waarom: hoe minder takken, bladeren en aarde er op het gazon belanden, hoe kleiner de kans op onkruid.
Deze zuren kunnen het kunstgras beschadigen. Verdund chloor, zoals in zwembadwater, is niet schadelijk voor het kunstgras.
Waarom: onverdunde zuren als javel en chloor kunnen de UV-bestendigheid van het kunstgras aantasten.
Het chloorgehalte van het water in (opzet)zwembaden mag niet te hoog zijn.
Waarom: te veel chloor kan zorgen voor een zoutaanslag op de grasmat.
Gebruik geen verf en lijm op de grasmat.
Waarom: lijm en verf kunnen de grasmat beschadigen. Dek het kunstgras af als u in de buurt van het gazon schildert of lijm gebruikt.
Pas op met hete of gloeiende voorwerpen, zoals kooltjes uit de barbecue, maar ook gemotoriseerd gereedschap dat heet wordt.
Waarom: ons Royal Grass® kunstgras is bestand tegen temperaturen tot 70°C. Bij contact met hogere temperaturen kunnen de vezels smelten.
Stofzuigen van het kunstgras is niet nodig.
Waarom: bij kunstgras in de tuin, op het dakterras of balkon kunt u beter een bladzuiger, bladblazer of een hark te gebruiken. Alleen bij kunstgras in huis kunt u een stofzuiger gebruiken. Overleg dit met uw dealer.
Wanneer u rekening houdt met deze adviezen bespaart u zich veel onderhoudswerkzaamheden.
HULPMIDDELEN VOOR ONDERHOUD VAN EEN …
Hark
Harde borstel
Draagbare verstuiver
Hark
Harde borstel
Bladzuiger of -blazer
Draagbare verstuiver
Hark
Harde borstel
Bladzuiger of -blazer
Draagbare verstuiver
PRODUCTEN KUNSTGRAS ONDERHOUD
- Uw handen zijn het meest nuttige gereedschap voor het onderhouden van uw kunstgras. Met uw handen kunt u makkelijk af en toe onkruid uit het gazon halen.
- Biologische onkruidverdelgers als Compo anti onkruid & mos zijn een ideaal middel tegen hardnekkig onkruid. Sproei dit biologische middel ’s ochtends (als het niet regent) over over het kunstgras. Raadpleeg de bijgeleverde instructies voor meer informatie.
- Green Clean is een middel tegen mos, algen, aanslag, korstmos en schimmel op uw kunstgras. U kunt het ook gebruiken voor uw terras, tuinmeubilair of dak.
- Azijn: meng 20 procent witte azijn met 80 procent lauw water en sproei dit over uw gazon als u last heeft van een urinegeur. Laat dit mengsel een nacht intrekken en spoel het de volgende dag weg met lauwwarm water.
- Heeft u veel last van stank door hondenurine? Dan kunt u biologische schoonmaakmiddelen als Capturine Pets Bio Cleaning U kunt dit middel ook gebruiken voor het terras en de kattenbak.
- Gebruik lauw water om verf en lijm op waterbasis te verwijderen.
- Gebruik terpentine om producten die niet op waterbasis zijn schoon te maken.Maak verf en lijm altijd zo snel mogelijk schoon.
Zoutaanslag door chloor kunt u schoonmaken met een mengsel van zeep en water. Wrijf het met een spons in op plekken waar zoutaanslag verschijnt.
PROFESSIONEEL ONDERHOUD KUNSTGRAS
Kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk en professioneel onderhoud is doorgaans niet noodzakelijk. Zijn er toch zaken die u zelf niet kunt oplossen? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen. Huur bijvoorbeeld een specialist in voor het onderhoud van uw kunstgras als: Het onderhoud van uw tuin te weinig gebeurt, er zoveel onkruid groeit dat het niet met de hand weg te halen is, bij hittebeschadiging of er veel organisch materiaal op het kunstgras terecht is gekomen, waardoor er veel mos groeit.
Wanneer u last heeft van dergelijke problemen kunt u contact opnemen met de leverancier of installateur van uw grasmat. LET OP: VD kunstgrassen onderhoudt alleen door ons geplaatste kunstgrasgazons. Gebruik voor het onderhoud van uw gazon een hovenier of tuinaannemer met een fytolicentie. Deze licentie garandeert dat de hovenier sproeistoffen mag gebruiken. Hierdoor kan de hovenier uw gazon snel en efficiënt reinigen.