VEELGESTELDE VRAGEN OVER KUNSTGRAS

Op deze pagina proberen wij antwoorden te geven op de meest voorkomende vragen met betrekking tot kunstgras. Mocht je het antwoord niet vinden, neem dan contact met ons op.

ALGEMEEN

Hoeveel het kost om kunstgras te plaatsen hangt grotendeels af van het type kunstgras dat u kiest, de grootte van de tuin en de werkzaamheden die vereist zijn om het kunstgras aan te leggen. De prijs van het kunstgras zelf wordt berekend per vierkante meter en is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit, de lengte van de vezels en de vezeldichtheid. Verder moet u rekening houden met kosten voor de grondwerkzaamheden en het kopen van aanvullende materialen als instrooizand, geotextiel en tweecomponentenlijm. U kunt er ook voor kiezen het kunstgras te laten installeren.

Kunstgras heeft een aantal significante voordelen ten opzichte van natuurgras. Het vergt minder onderhoud, het hele jaar door groen en bestand tegen alle weersomstandigheden. U hoeft geen water te verspillen om het gazon te beregenen en u maakt geen kosten voor het onderhoud. Bovendien verspreidt kunstgras geen stuifmeel, waardoor het erg geschikt is als iemand in uw omgeving last heeft van hooikoorts.

Enkele positieve eigenschappen van kunstgras, kunnen ook als een nadeel gezien worden. Doordat kunstgras geen onderhoud vergt, is het voor mensen die graag in de tuin werken misschien wat saai. Dat de grasmat het hele jaar door mooi groen blijft, betekent bovendien dat het gras niet mee kleurt met de seizoenen. Daarnaast trekt kunstgras geen vogels of insecten aan. Ook is kunstgras in eerste instantie duurder om aan te leggen dan natuurgras. In de loop der jaren bespaart u echter een hoop geld op onderhoudskosten.

Bij warm en droog weer kan het voorkomen dat het kunstgras statisch wordt. U merkt dit bijvoorbeeld doordat uw kleding wordt aangetrokken door de grasmat. De statische lading verdwijnt als u de grasmat vochtig maakt.

KUNSTGRAS PLAATSEN

Wanneer u kunstgras koopt dan kunt u het laten installeren, maar het is ook mogelijk om de grasmat zelf te leggen. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de handleiding en de aanleginstructie te volgen. Over het algemeen geldt dat een kleiner oppervlak eenvoudiger te installeren is, dan grote oppervlakken. Dat komt doordat kunstgras wordt geleverd op rollen van 4 meter breed. Als de tuin breder is dan 4 meter, dient u meerdere stroken aan elkaar te verbinden.

Wanneer u een tuin heeft die breder is dan de rol waar het kunstgras op geleverd wordt, dan dient u het gazon te leggen uit meerdere stroken. Rol de stroken uit en laat ze iets overlappen. Snij de stroken vervolgens op maat, zodat ze precies tegen elkaar passen. U kunt de stroken aan elkaar verbinden met lijmband of kunstgrastape. Wanneer de naadverbinding netjes is gemaakt, is de naad niet zichtbaar.

Gebruik voor het snijden van kunstgras altijd een scherp breekmesje of stanleymes. Om te voorkomen dat u de kunstgrasvezels beschadigt, kunt u het kunstgras het beste aan de onderkant insnijden.

U kunt kunstgras ook op tegels aanleggen, een balkon bijvoorbeeld. Om ervoor te zorgen dat de vormen van de tegels niet zichtbaar zijn, kunt u een extra onderlaag op de tegels plaatsen. Dit zorgt tevens voor extra demping.

Wanneer u een mooie boom in de tuin heeft en kunstgras wilt plaatsen, dan is dit over het algemeen geen probleem. Zorg er wel voor dat de boom genoeg ruimte heeft om in de breedte te blijven groeien. Sommige bomen wortelen horizontaal. Wanneer de wortels niet in de breedte kunnen groeien, doordat de bodem bijvoorbeeld te hard is, dan bestaat de kans dat zij direct onder het kunstgras verder groeien en de grasmat omhoogduwen, waardoor deze gaat kreukelen. Met bomen die verticaal wortelen heeft u hier geen last van.

Heeft u een zwembad in de tuin? Kunstgras droogt snel op en wordt nooit drassig. U heeft met kunstgras rond het zwembad nooit meer last van modder of grassprieten in het bad. De grasmat zal bovendien niet verkleuren door het chloorwater. Het is ook mogelijk om een opblaasbaar zwembad op een kunstgras gazon te plaatsen. De vezels gaan dan wel platliggen, maar deze kunt u als het bad is opgeruimd eenvoudig opborstelen.

Het aanleggen van kunstgras kan in veel gevallen binnen een dag worden voltooid. Een kunstgrasspecialist kan oppervlakken tot 100 vierkante meter binnen een dag aanleggen.

Een kantopsluiting is een rand om het gazon die het kunstgras insluit. U kunt kiezen uit verschillende soorten kantopsluitingen, bijvoorbeeld van beton, hardhout of kunststof. Door het kunstgras strak in te sluiten voorkomt u bijvoorbeeld dat de ondergrond aan de zijkanten onder de grasmat vandaan komt. Ook voorkomt een kantopsluiting dat de grasmat op kan waaien.

Voor een strakke grasmat dient de ondergrond stevig en stabiel te zijn. Daarnaast moet het water weg kunnen lopen. Als de ondergrond van nature niet stabiel of waterdoorlatend is, dan kunt u (een deel van de tuin afgraven en) een nieuwe onderlaag plaatsen. Zand en granulaat zijn bijvoorbeeld erg geschikt als ondergrond voor kunstgras. Ook kunt u de grasmat aanleggen op beton of tegels. Voor extra demping kunt u hier shockpads of een extra onderlaag overheen plaatsen.

U kunt kunstgras ook op schuine oppervlakken en hellingen aanleggen. Het is wel belangrijk dat de grasmat niet gaat schuiven. Hiervoor dient u het kunstgras te verlijmen met tweecomponentenlijm.

Geotextiel is een waterdoorlatend textiel dat een beschermende en drukverdelende werking heeft. U plaatst geotextiel onder de grasmat om de backing te beschermen en kuilen en putten in het kunstgras te voorkomen.

Instrooizand of invulzand is speciaal zand dat de grasmat verzwaart zodat deze niet gaat schuiven. Het instrooizand zorgt er tevens voor dat de grassprieten ondersteund worden en rechtop blijven staan. Instrooizand is altijd nodig bij kunstgras zonder mosdraad, een gekroesde vezel tussen de grassprieten die het kunstgras overeind houdt. Kunstgras met mosdraad heeft dus niet per se instrooizand nodig. Het zand zorgt echter voor extra stabiliteit, bescherming en een mooie natuurlijke uitstraling.

Het is mogelijk om kunstgras in de winter te plaatsen, maar dit is wel iets lastiger. Het kunstgras wordt namelijk minder soepel als het koud is, waardoor het minder goed plooit. Als het erg koud is hecht de lijm soms minder goed.

Bij het leggen van kunstgras op een balkon is het vooral belangrijk te zorgen voor een goede drainage. Hiervoor zijn speciale drainagematten beschikbaar. Over het algemeen kan kunstgras op een balkon uit één rol gelegd worden. U hoeft dus geen naadverbindingen te maken. Voor extra demping kunt u drukverdelend doek of dempingsplaten op het beton of de tegels plaatsen. Controleer vooraf altijd hoeveel gewicht het balkon kan dragen.

Het installeren van kunstgras op het dak is vergelijkbaar met het aanleggen van kunstgras op een balkon. Een dakterras is vaak groter dan een balkon, waardoor u soms meerdere stroken nodig heeft. Ook vangt een dak meer wind. Daarom is het vaak verstandig het kunstgras te verlijmen.

KUNSTGRAS ONDERHOUD

Met kunstgras heeft u vrijwel geen omkijken naar het onderhoud. Het belangrijkste wat u dient te doen is het gazon schoonhouden. Verwijder afgevallen bladeren en takken. Doe dit zo snel mogelijk om te voorkomen dat de bladeren gaan verpulveren en verstrikt raken tussen de vezels. Voor het aanvegen van het kunstgras kunt u een bezem met harde borstel gebruiken. Onkruid kunt u meestal eenvoudig met de hand verwijderen. Mocht u last hebben van hardnekkig onkruid, dan kunt u gebruikmaken van biologisch afbreekbare onkruidverdelger. Ontlasting van huisdieren kunt u het best opruimen. Wanneer een huisdier zijn behoefte heeft gedaan, dan kunt u de plek vervolgens naspoelen met lauwwarm water. Er zijn biologische middelen tegen urinegeur in het kunstgras verkrijgbaar.

In de loop der jaren verzamelt zich zand, stof en ander vuil tussen de vezels. Bij een professionele reiniging wordt de grasmat tot diep tussen de vezels gereinigd met professionele apparatuur. Ook worden mos en algen verwijderd. Hierdoor ziet het kunstgras er na afloop weer als nieuw uit.

KWALITEIT EN GARANTIE

U ontvangt 15 jaar garantie op alle gebreken die redelijkerwijs kunnen worden toegeschreven aan het product. Het gaat om een aflopende garantie. Dit betekent dat Royal Grass® een percentage vergoedt, dat overeenkomt met het overgebleven aantal garantiejaren. Bij het herstellen of vervangen van de grasmat vergoedt Royal Grass® de eerste 8 jaar na aankoop 100 procent van de actuele verkoopprijs. Tussen de 9 en 12 jaar na aankoop ontvangt u 50 procent en het 13e, 14e en 15e jaar 25 procent.

Royal Grass® maakt gebruik van de beste kwaliteit kleurstoffen en uv-stabilisatoren. Hierdoor verkleurt het kunstgras niet onder invloed van de zon of andere weersomstandigheden.

Chloor vermengd met water is niet schadelijk voor het kunstgras. U kunt dus gerust kunstgras rond een zwembad plaatsen. Door pure chloor kunnen de vezels echter wel beschadigd raken.

Royal Grass® produceert de meest duurzame en milieuvriendelijke kunstgrassen. Het kunstgras heeft een jarenlange levensduur en gaat naar verwachting tussen de 15 en 30 jaar mee. Bovendien is iedere grasmat volledig recyclebaar. Voor de productie van het kunstgras wordt geen gebruik gemaakt van zware metalen of schadelijke stoffen.

Kunstgras heeft gaatjes in de rug van de grasmat die ervoor zorgen dat water doorgelaten wordt. De grasmat kan zo’n 60 liter water per vierkante meter per minuut doorlaten. Bij een hevige regenbui wordt het water tijdelijk opgeslagen en kan het langzaam in de grond zakken. Hierdoor komt het overtollige water niet direct in het riool terecht, waardoor u voorkomt dat het rioolstelsel overstroomt bij hevige regenval.

GEBRUIK KUNSTGRAS

Een ongelukje van uw trouwe viervoeter op het kunstgras is geen enkel probleem. Uit hygiënisch oogpunt kunt u ontlasting wel het best zo snel mogelijk opruimen. U kunt de plek op het gazon naspoelen met lauwwarm water. Mocht u last hebben van een urinegeur in het kunstgras, dan zijn er diverse biologisch afbreekbare middelen op de markt om de geur te neutraliseren.

U kunt tuinmeubilair op het kunstgras plaatsen. Kijk echter wel uit met dunne stoel- en tafelpoten die de grasmat kunnen beschadigen. Ook andere voorwerpen zoals plantenbakken of bloempotten kunt u gewoon op het gras zetten. Verplaats zware objecten met enige regelmaat zodat u de vezels die zijn gaan liggen weer overeind kunt borstelen.

Royal Grass® is uitermate geschikt als ondergrond voor een speeltuin, op het schoolplein en voor kleine sportveldjes. Sommige modellen uit de Royal Grass®-collectie zijn extra stevig en slijtvast. Royal Grass® is echter niet ontworpen voor professionele sportvelden.

Ook als het vriest kunt u het kunstgras gewoon betreden. Vorst is niet schadelijk voor de grasmat en u hoeft dan ook niet te strooien. Als het heeft gesneeuwd kunt u een pad in de sneeuw uitvegen. Verwijder echter geen sneeuw als het is vastgevroren of platgestampt. Dit kan de vezels beschadigen.

VEILIGHEID EN MILIEU

Veiligheid heeft bij Royal Grass® de hoogste prioriteit. Alle kunstgrassen zijn daarom uitgebreid getest op veiligheid voor de gezondheid. Hiervoor zijn dezelfde Europese normeringen (EN71-3) gehanteerd als gelden voor onder andere kinderspeelgoed. De testen zijn uitgevoerd door onafhankelijke instanties als TNO en het kunstgras van Royal Grass® is keer op keer gegarandeerd veilig bevonden.

Kunstgras is niet erg gevoelig voor onkruid. Kunstgras (met geotextiel eronder) laat vrijwel geen onkruid door. Wel is het mogelijk dat onkruid ontkiemt in het instrooizand. Dit onkruid is echter eenvoudig weg te halen. Heeft u onverhoopt toch last van hardnekkig onkruid? Dan kunt u gebruikmaken van biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen.

Instrooizand heeft een bluseffect en kunstgras ingevuld met zand voorkomt dat het vuur zich verder verspreidt. Het kunstgras zelf verbrandt niet, maar smelt wel wanneer het in contact komt met vuur. Open vuur moet daarom vermeden worden op of bij het kunstgras.

Kunstgras wordt veroorzaakt door zogenaamde pollen in de lucht. Deze pollen bestaan uit stuifmeel dat wordt verspreid door bomen, planten en grassen. Een grasveld in de tuin verspreidt relatief veel stuifmeel. Met de aanleg van kunstgras vermindert u de hoeveelheid stuifmeel in de buurt van uw woning, wat veel verschil maakt als u last van hooikoorts heeft.

Kunstgras is ook geschikt als u huisdieren heeft. Alle producten van Royal Grass® zijn gegarandeerd veilig voor de gezond van mensen en dieren. De kunstgrassen zijn uitgebreid getest volgens de meest strenge Europese normeringen en honderd procent veilig bevonden. Royal Grass® is bovendien zeer stevig en slijtvast en zelfs grote honden kunnen er naar hartenlust op ravotten zonder de grasmat te beschadigen. Als uw huisdier geürineerd heeft, is het verstandig de plek na te spoelen met lauwwarm water.

Kunstgras is een erg milieuvriendelijke oplossing in de tuin. Dit komt met name doordat kunstgras nauwelijks onderhoud vergt. U hoeft bijvoorbeeld geen water te verspillen om de tuin te sproeien en u heeft ook geen energieverslindende grasmaaiers nodig. Royal Grass® kunstgras heeft een jarenlange levensduur en is volledig recyclebaar. De grasmat bevat geen schadelijke stoffen. Bovendien wordt regenwater tijdelijk opgeslagen om vervolgens langzaam in de grond te zakken, waardoor het weer ten goede komt aan de natuur.

De backing van Royal Grass® kunstgras is zeer robuust en mollen zullen geen schade toebrengen aan de grasmat zelf. Doordat mollen tunnels graven, kunnen zij echter wel voor verzakkingen zorgen. Mollen zullen zich echter niet snel in een tuin met kunstgras vestigen, omdat zij onder de grasmat geen wormen kunnen vinden. Wanneer de mollen zich al in de tuin bevinden op het moment dat u de grasmat installeert, kan dit wel problemen opleveren. Controleer daarom uw tuin op de aanwezigheid van mollen, voordat u het kunstgras aanlegt.

Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon in de tuin?

Twijfel je over het uiterlijk van kunstgras? Kom dan eens langs in onze kijktuin in Wilrijk. Hier zijn alle kunstgrassen aangelegd in overzichtelijke gazons. Verbaas jezelf over de natuurgetrouwe uitstraling van Royal Grass® en laat je informeren door onze kunstgrasexperts.