HET DAK ALS GROENE LEEFOMGEVING

Heb je genoeg van de kille aanblik van jouw dak of gebruik je jouw balkon maar nauwelijks omdat het zo ongezellig oogt? Daken zien er nu eenmaal niet zo fraai uit, terwijl natuurgras en sedum erg zwaar zijn en heel erg moeilijk in leven te houden op een dak. Bovendien vergen deze natuurlijke dakbedekkingen veel onderhoud. Met kunstgras kun je ieder dak of balkon voorzien van een fijne, groene uitstraling. Daarmee is het niet alleen een ideale oplossing voor een groen en gebruiksvriendelijk dakterras of balkon, maar bijvoorbeeld ook voor groendaken op gebouwen, daktuinen op kantoren of om een parkeerdek te voorzien van het nodige groen.

Wil jij jouw dak, dakterras of balkon opvrolijken met een vleugje groen, zonder dat dit veel onderhoud kost? Neem gerust contact met ons op of breng een bezoek aan onze showtuin in Wilrijk voor meer informatie.

ONZE VERANTWOORDE AANPAK

Bij VD Kunstgrassen kunnen we kunstgras plaatsen op ieder balkon of dak. We maken een zorgvuldig ontwerp dat voldoet aan alle geldende veiligheidseisen en zijn door onze bouwkundige achtergrond als geen ander in staat een opbouw te creëren die past bij de constructie van het gebouw en geschikt is voor de beoogde toepassing van het kunstgras. Vervolgens kunnen we de grasmat op zorgvuldige wijze voor je plaatsen, zodat het kunstgras stevig ligt en niet kan gaan schuiven of opwaaien.

Middels onderstaande quick links navigeert u eenvoudig door de inhoud van deze pagina.

VOORDELEN KUNSTGRAS

Een van de voordelen van kunstgras is dat het ook intensief gebruikt kan worden. Zodoende tovert u een saai dakterras om in een gezellige groene tuin waar u heerlijk kunt ontspannen en waar de kinderen onbezorgd kunnen spelen. De voordelen op een rijtje:

  • Beschermt het dak tegen UV-straling
  • Lichter in gewicht dan natuurgras of sedum
  • Vergroot de leefbaarheid
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Nagenoeg overal te installeren, ook op schuine daken
  • 100% veilig en 15 jaar garantie

WIL JE  EXTRA LEEFRUIMTE?

Als je het kunstgras op het dak of balkon actief wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor een mooie daktuin of een gazon op het dakterras, dan raden we een speciale onderbouw aan. Welke onderbouw nodig is hangt in de eerste instantie af van de verwachtingen van u als klant en uiteraard ook van technische aspecten. Bij VD Kunstgrassen kunnen we een drainerende onderbouw verzorgen die ook nog eens een heel laag gewicht heeft. Ook een onderbouw die regenwater kan vasthouden en vertraagd kan afvoeren is mogelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos en moeten project per project bekeken worden.

OF EEN ESTHETISCHE OPLOSSING?

Of kunstgras op het dak een speciale onderbouw nodig heeft, is grotendeels afhankelijk van de beoogde toepassing. Als het kunstgras vooral bedoeld is voor een visuele en beschermende toepassing en niet zozeer om actief te gebruiken, dan is het mogelijk om de grasmat direct op de EPDM of roofing te plaatsen. Het nadeel hiervan is dat oneffenheden in de dakbedekking zichtbaar blijven en er plassen op het gras kunnen blijven staan. Ook heb je meer kans op mosvorming. Het voordeel is dat het een kostenefficiënte oplossing is, omdat je niet hoeft te investeren in de opbouw.

WAAROM KUNSTGRAS OP HET DAK?

We geven je graag enkele voordelen van kunstgras op het dak.

In onze steeds verder verstedelijkte leefomgeving is alsmaar minder plaats voor groen. Dit terwijl de kleur groen een bewezen positief effect heeft op de levenskwaliteit. Het dak is bij uitstek een plek waar ruimte genoeg is om een stukje groen te creëren. Helaas is het onderhouden van echt gras of sedum op een dak niet eenvoudig. Bovendien kunnen veel daken het gewicht van natuurgras of sedum niet dragen. Kunstgras is een perfect alternatief. Met de aanleg van kunstgras brengen we jouw dak tot leven en transformeren we de grauwe, ongebruikte ruimte tot een levendige en groene omgeving die nauwelijks onderhoud vergt.Heb je behoefte aan extra leefruimte? Met enkele aanpassingen tover je jouw dak om tot een groen verlengstuk van je woning. De reden dat veel mensen hun balkon of dak nauwelijks gebruiken, is dat het er nogal ongezellig uitziet. Met kunstgras kunnen we daar verandering in brengen. Maak van jouw balkon of dakterras een fijne, kleurrijke omgeving, waar je kunt sporten, spelen of even helemaal tot rust kunt komen. In België kampen we door het veranderende klimaat steeds vaker met extreme buien. Doordat er steeds meer gebouwd wordt en er dus ook minder plaats is om regenwater in de bodem te laten sijpelen stroomt het direct het riool in. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat rioleringen de soms overvloedige hoeveelheden water niet kunnen slikken met alle gevolge van dien. Door de juiste onderbouw toe te passen kan kunstgras  een buffer vormen die het water tijdelijk opslaat en langzaam weg laat lopen. Hierdoor draag je met kunstgras bij aan een betere waterhuishouding in jouw buurt.Kunstgras oogt niet alleen mooi, het beschermt ook je dak. Ons kunstgras is UV-bestendig, waardoor de grasmat een ideale manier is om jouw dak te beschermen tegen de zon. Hierdoor verleng je de levensduur van je dak.

PLAATSING OP EEN DAK

Kunstgras plaatsen op het dak is een specialistische klus, helemaal als het kunstgras bestemd is voor actief gebruik. Bij een ondeugdelijke installatie kan er heel wat misgaan zeker omdat er op een dak gewerkt wordt. Bij VD Kunstgrassen beschikken we over de (bouwkundige) kennis en ervaring die nodig is om kunstgras te installeren op daken en balkons. We zorgen daarbij voor een geschikte opbouw en een goede afwatering.

Uiteraard houden we zorgvuldig rekening met de draagkracht van het dak en zorgen we dat de opbouw voldoet aan de brandveiligheidseisen en bestand is tegen hoge windsnelheden.

Bovenstaand tonen wij de verschillende fases van de aanleg van kunstgras op een dak. In dit geval is er gewerkt met een dempende opbouw die een dempende werking heeft en bijdraagt aan een betere waterhuishouding. Hiervoor maken we gebruik van verschillende soorten drainerende en schokdempende platen. Deze panels zorgen voor een horizontale en verticale drainage. Ook hebben de platen een dempende werking waardoor het kunstgras fijner loopt, je geen oneffenheden ziet en je binnen geen last hebt van geluidshinder. Welk systeem het meest geschikt is, hangt onder andere af van de draagkracht van het dak, de hoogte van de opbouw, het budget en de beoogde toepassing.

POPULAIRE KUNSTGRASSEN

Bij VD Kunstgrassen beschikken we over een brede kunstgras collectie. Ieder model heeft zijn eigen kenmerken. Zo beschikken sommige modellen over langere vezels dan andere en staan de sprieten bij sommige kunstgrassen wat dichter op elkaar. Hierdoor krijgt ieder model een eigen uitstraling. Sommige kunstgrassen zijn bij uitstek geschikt als siergras, terwijl andere soorten specifiek bedoeld zijn voor intensief gebruik. Onze specialisten kunnen je helpen bij het vinden van het juiste model voor jouw dakterras of balkon. Hieronder hebben we enkele modellen uitgelicht die veel gebruikt worden voor balkons en daken.

ROYAL GRASS® SENSE

Royal Grass® Sense heeft 52 mm lange vezels, is heerlijk zacht en oogt uiterst natuurgetrouw. Dat komt niet in de laatste plaats doordat het gras zeer fraai kroest.

ROYAL GRASS® LUSH
Kunstgras Lush

Sommige vezels hebben een geelbruine kleur, wat zorgt voor een warme, nazomerse uitstraling. De grasmat oogt extra vol doordat de vezels (42mm) net iets dichter op elkaar staan.

ROYAL GRASS® WAVE

Zeer natuurlijk ogend kunstgras met een 36 mm lange gekroesde vezel. en een zeer realistische kleur. De rijke grasbezetting heeft dit kunstgras bovendien een zeer volle uitstraling.

WEL OF GEEN INSTROOIZAND

Bij VD Kunstgrassen adviseren we altijd gebruik te maken van een instrooizand, ook voor kunstgras op het dak of balkon. Het gewicht van het kwartszand zorgt ervoor dat de grasmat beter bestand is tegen windbelasting. Bovendien beschermt het invulzand de vezels en de verankering ervan en komst het zand zo de duurzaamheid ten goede. Ook zorgt het instrooizand ervoor dat het gras brandveilig is.

ONDERHOUD KUNSTGRAS

Kunstgras is onderhoudsarm en vormt daardoor een ideale basis voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Het belangrijkste werk bestaat uit het opvegen van afgevallen bladeren en takken en het verwijderen onkruid. Hoeveel tijd je hier precies aan kwijt bent, hangt af van de grootte van de tuin, de omgeving en het gebruik. Hoge bomen in de buurt van het gazon zorgen ervoor dat er meer bladeren en takken op het gazon waaien, terwijl onkruid minder snel ontkiemt in een gazon waar veel op gelopen wordt.

Kunstgras is zeer onderhoudsvriendelijk en professioneel onderhoud is doorgaans niet noodzakelijk. Zijn er toch zaken die u zelf niet kunt oplossen? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen.

Twijfel je over het uiterlijk van kunstgras? Kom dan eens langs in onze kijktuin in Wilrijk. Hier zijn alle kunstgrassen aangelegd in overzichtelijke gazons. Verbaas jezelf over de natuurgetrouwe uitstraling van Royal Grass® en laat je informeren door onze kunstgrasexperts.

Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon?