Kwaliteitskunstgras verdient het om op een vakkundige manier geplaatst te worden. Het kunstgras kan immers nog zo mooi en duurzaam zijn, het is maar één onderdeel van een kwalitatieve en duurzame installatie. Het leggen van kunstgras wordt vaak onderschat, maar er komen meer zaken bij kijken dan men denkt. Denk maar aan ondergrond, waterdoorlaatbaarheid, stabiliteit en kantopsluiting.
VD kunstgrassen is al jaren gepassioneerd actief in kunstgras plaatsen in de regio Antwerpen, Brussel en Vlaams-Brabant. Door onze jarenlange ervaring en leergierigheid kunnen we elk kunstgrasproject van begin tot einde voor jou uitvoeren. Wij verzorgen de grondwerken, bepalen afhankelijk van de toepassing en jouw verwachtingen de beste ondergrond en installeren de grasmat. Zo ben je zeker dat je jarenlang kan genieten van jouw kunstgras gazon. Kunstgras plaatsen wij in tuinen, op balkons, dakterrassen en daktuinen. Maar ook sportvelden voor scholen, valveilige toepassingen voor speeltuinen of een veilige speelomgeving voor een kinderdagverblijf behoren tot de mogelijkheden.
Voor welke toepassing ben je op zoek naar kunstgras?
PLAATSING SERVICE
Gezien de hoge garantie op de Royal Grass® producten is de kunstgras plaatsen een investering op lange termijn. Je wil het gazon immers jarenlang, dag in dag uit kunnen gebruiken. Helaas wordt het kunstgras plaatsen vaak onderschat. Zoals het doorgaans verstandig is om bijvoorbeeld een bestrating of een vloer te laten aanleggen door een professional, is het in de meeste gevallen ook aan te raden om gebruik te maken van specialisten voor de aanleg van het kunstgras. De kost voor het aanleggen is trouwens meestal maar een klein onderdeel van de totaalprijs.
VD kunstgrassen is al jaren actief in de aanleg van kunstgras en biedt een complete plaatsingsservice aan. Dit doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klantentevredenheid. We trachten op voorhand steeds goed in te schatten wat jouw verwachtingen zijn als klant, zullen je op basis daarvan zo goed als mogelijk informeren zodat je weet wat je kan verwachten. Door onze transparante werkwijze en duidelijke communicatie durven wij een 100% tevredenheidsgarantie te geven.
Middels onderstaande quick links navigeer je eenvoudig door de inhoud van deze pagina.
PRIJS KUNSTGRAS PLAATSING
De kunstgrasprijzen die op onze website worden vermeld zijn exclusief plaatsing. De kosten voor de installatie zijn afhankelijk van de situatie, de toepassing en vooral de verwachtingen die jij hebt als klant. Ook zaken zoals de toegankelijkheid van de tuin en uiteraard ook de afmetingen hebben een invloed. Wil je weten hoeveel kunstgras plaatsen kost? We stellen graag een op maat gemaakte offerte op.
ONDERGROND KUNSTGRAS
Het belang van een goede ondergrond is een van de meest onderschatte onderdelen van een kunstgrasinstallatie. In onze opinie is het belang hiervan misschien wel groter dan het gras zelf. Om een goede keuze te maken qua ondergrond is het van groot belang om als consument goed te weten wat uw verwachtingen zijn, op basis daarvan kan dan een goede keuze gemaakt worden qua ondergrond. Net zoals het gras zelf zijn er verschillende mogelijkheden qua ondergrond, met elk hun voor en nadelen. Grofweg zijn er 3 verschillende mogelijkheden als het gaat over kunstgras plaatsen in de tuin. Hieronder lichten we ze even kort toe.
Een ongebonden ondergrond is een verzamelnaam van alle mogelijke materialen die gebruikt worden als ondergrond voor kunstgras die bestaan uit “los” materiaal. Denk hierbij aan voorbeelden zoals rivierzand, brekerzand, lava, dolomiet, zavel,… Wij gebruiken voor dit type ondergrond liefst een porfiersteenlag, in de volksmond beter gekend als “split”. Dit soort ondergrond is een heel goede oplossing voor kunstgras plaatsen. Er is echter een heel groot misverstand rond dit type ondergrond dat we graag uit de wereld willen helpen en dat is “niemand kan garanderen dat een installatie op deze manier op termijn even strak zal blijven liggen”. De reden hiervoor is heel simpel. De aarde onder de ondergrond is per definitie een dynamische massa. Dat wil zeggen, grond beweegt. Er zit organisch materiaal in de bodem, er leven insecten en er is bodemleven. Deze zaken zorgen er voor dat aarde altijd een beetje beweegt. Denk maar aan uw natuurlijke gazon. Wanneer er bovenop de aarde een laag ongebonden materiaal ligt zal dit materiaal ontegensprekelijk de beweging in de boden eronder volgen. Gevolg is dat het kunstgras oppervlak wat zal gaan golven. Sommige van onze klanten vinden dit niet erg en zijn van mening dat dit juist een natuurlijk effect creëert, terwijl andere dit liever niet hebben.
Met een gebonden ondergrond bedoelen we een ondergrond waar cement aanwezig is als bindmiddel. We gebruiken hiervoor grof zand, met een minimum aan cement. Dit type ondergrond is beter bekend als een “stabilisé of chape”. Belangrijk hierbij is dat de samenstelling en het kunstgras plaatsen correct gebeurt om de waterdoorlaatbaarheid te garanderen. Door onze ervaring vanuit de bestrating en vloerwereld hebben we de expertise in huis om dit type ondergrond op de juiste manier te installeren. Het voordeel van een gebonden ondergrond is dat deze niet kan vervormen door minimale bewegingen in de ondergrond en strak zal blijven liggen.
Deze methode van installeren wordt in de praktijk wel vaker toegepast, maar wij raden dit ten zeerste af en voeren dit soort installatie zelf niet uit. De reden hiervoor is heel simpel. Wanneer je kunstgras rechtstreeks legt op een ondergrond van aarde (al dan niet met een vliesdoek ertussen) zal je na relatief korte tijd gegarandeerd last krijgen van onkruid en mosgroei. Het vlak zal gaan golven en de mat zal vol ongedierte zitten. Kortom, een investering in een duurzame grasmat zal tenietgedaan worden door deze manier van kunstgras plaatsen.
KANTOPSLUITING KUNSTGRAS
Een kantopsluiting is ook een onontbeerlijk onderdeel van kunstgras plaatsen. Het is van groot belang dat kunstgras steeds “opgesloten zit” zodat het geheel stabiel blijft liggen, maar ook beschermd is tegen aarde van de borders of wortels van planten die naast het kunstgras staan.
Een kantopsluiting kan bestaan uit verschillende materialen. Een bestaand terras of tuinafsluiting kan reeds fungeren als een goede kantopsluiting. Op plaatsen waar het kunstgras aansluitend ligt aan bijvoorbeeld een plantenborder plaatsen we meestal een opsluiting van beton of natuursteen boordstenen, maar ook kunststoffen ecolatten, cortenstaal of rvs strips behoren tot de mogelijkheden.
Bij het plaatsen van een kantopsluiting is het belangrijk dat de ondergrond van het kunstgras zo’n 2cm a 3cm lager ligt. Deze hoogte passen we aan op basis van het gekozen kunstgras dat er geplaatst zal worden. Kunstgras heeft het mooiste effect als de grasvezeltjes iets hoger liggen dan de kantopsluiting.
LEGPLAN KUNSTGRAS
Bij VD Kunstgrassen maken we vooraleer we kunstgras plaatsen altijd eerst een duidelijk legplan. Hierdoor weten we op voorhand altijd exact hoe het gras zal komen te liggen, hoeveel naadverbindingen er zullen zijn, kunnen we productief werken en beperken we het snijverlies tot het absolute minimum. Om een exact legplan te kunnen maken komen we altijd eerst ter plaatse om zelf de nodige opmetingen uit te voeren. Hierna gaan we aan de slag met het tekenen van een plan. We houden hierbij rekening met verschillende factoren. De legrichting bepalen we op basis van twee criteria, enerzijds de overheersende kijkrichting en anderzijds de oriëntatie van de tuin want de stand van de zon bepaalt voor een groot stuk het uitzicht van het kunstgras.
Het opmaken van een legplan is een service die we ook aanbieden aan onze professionele klanten en klanten die zelf het kunstgras plaatsen.
ZELF KUNSTGRAS PLAATSEN
Ben je een handige doe-het-zelver of heb je ervaring met vergelijkbare klussen en wil je zelf kunstgras plaatsen? Dan staan we je graag bij met handige tips en het nodige advies. Houd er rekening mee dat hoe groter het oppervlak is, hoe meer je moet snijden en lijmen, waardoor de installatie ingewikkelder wordt.
Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon in de tuin?
Onderstaande video geeft een goed beeld wat kunstgras plaatsen precies inhoudt. Tevens zie je hierin ook wat de voordelen van kunstgras zijn: