Wat een verbetering! Door een deel van de bestrating te verwijderen en te vervangen voor kunstgras en een plantenbak heeft deze tuin in Kessel een veel gezelligere en groenere uitstraling gekregen. Door het waterdoorlatende kunstgras kan overtollig regenwater bovendien makkelijk in de grond zakken. Dit voorkomt een hoop wateroverlast.

Een groen alternatief

De vorige bewoners van de woning hadden de tuin helemaal volgegooid met kasseien. Omdat de nieuwe eigenaars graag wilden genieten van wat meer groen in hun leefomgeving, gingen zij op zoek naar een alternatief. Daarbij vonden zij het belangrijk dat de tuin hen niet te veel tijd aan onderhoud zou gaan kosten. Zodoende kwam het jonge echtpaar op het idee om kunstgras te laten plaatsen. Kunstgras oogt immers net zo groen en fris en als echt gras, maar hoeft niet voortdurend gemaaid en gesproeid te worden. Het gazon ligt er altijd stralend bij en verandert nooit in een modderpoel als het regent.

Een waterdoorlatende tuin

In een volledig verharde tuin, heeft regenwater geen kans om in de grond te zakken. Hierdoor kwam het terras regelmatig blank te staan als het regende. Doordat het water nergens in de grond kon verdwijnen en rechtstreeks de riolering in liep, zorgde dit zelfs voor overstroming van het riool.

Met een kunstgras tuin is dit probleem verleden tijd. Kunstgras heeft namelijk piepkleine gaatjes in de backing, waardoor het regenwater door de grasmat heen in de ondergrond kan zakken. In dit geval hebben we het kunstgras een stabiele, waterdoorlatend ondergrond van stabilisé gegeven. Deze ondergrond neemt het regenwater op, waarna het geleidelijk in de bodem verdwijnt.

Watervasthoudende plantenbak

Naast het kunstgras gazon hebben we een nieuw plantvak gecreëerd. Het bijzondere aan deze plantenbak is dat hij watervasthoudend is. Door een systeem met een overstort en een drainagepijp kan het regenwater volledig ten goede komen aan de beplanting.

De bak is gevuld met grind en aarde en afgezien van de drainagepijp waterdicht. Hierdoor wordt het regenwater opgevangen, waardoor de beplanting de kans heeft om het op te nemen. Het teveel aan water kan via de drainage langzaam weglopen in het riool. Een watervasthoudende plantenbak is een ideale oplossing in een tuin met relatief veel verharding.

Royal Grass® Bliss®

Voor dit project hebben we gebruikgemaakt van Royal Grass® Bliss®. Dit kunstgras combineert de gebruikelijke groene vezels met wat zongebruinde sprieten. Hierdoor krijgt het geheel een warme, nazomerse uitstraling. De kleur van het gras past perfect bij de grijstinten van het terras. Het gras is verder lekker lang (52mm) en extra vol. Hierdoor krijgt het gazon een weelderige, volumineuze uitstraling. De ReaDY®-technologie zorgt ervoor dat iedere grasspriet een andere groeirichting heeft, waardoor het gras extra natuurgetrouw oogt.

Groen en onderhoudsvriendelijk

Het nieuwe gazon vergt net zo weinig onderhoud als verharding, maar oogt een stuk prettiger en voorkomt wateroverlast. Het resultaat is een groene maar onderhoudsvriendelijke tuin. Doordat het gras altijd de juiste lengte heeft, kan de grasmaaier in de schuur blijven staan. Ook vervelende klussen als verticuteren en bemesten zijn niet nodig. De tijd die dit jonge echtpaar daardoor overhoudt, kunnen zij gebruiken om lekker van hun zwembad te genieten.

Verharding vervangen