Niets leuker dan een avontuurlijke speelheuvel op het schoolplein, maar dan moet die berg wel mooi en bespeelbaar blijven. Helaas is het creëren en onderhouden van een speelheuvel met echt gras geen eenvoudige opgave. Daar kwam ook de Vrije Basisschool Sint-Gabriël in Boechout al snel achter. Het gras wilde moeilijk gedijen op de heuvel en door een combinatie van erosie en intensief gebruik begon de speelheuvel al snel af te takelen. Uiteindelijk bleef er daardoor niet veel meer over dan een zanderige heuvel die beter past in een woestijnlandschap dan op een schoolplein. Bij een beetje wind waaide het zand bovendien overal heen. Er zat voor de school dus niets anders op dan snel actie te ondernemen om de heuvel te redden!
De speelheuvel
Net als zoveel scholen heeft ook Sint-Gabriël in Boechout een beperkt budget voor het onderhouden van de speelplaats. Voor veranderingen aan het schoolplein is dan ook weinig geld beschikbaar. Om de school een handje te helpen, besloot het oudercomité zelf de handen uit de mouwen te steken en met verenigde kracht werd een heuse speelheuvel aangelegd, compleet met een kruiptunnel en een trap.
Helaas was het plezier dat de leerlingen hadden van de speelberg van korte duur. Het bleek onmogelijk om gras te laten groeien op de heuvel. Door het geweld van de dagelijks over de heuvel rennende kinderen, lukte het niet om gras te laten groeien op de speelberg. Hierdoor kon het zand niet worden vastgehouden, wat zorgde voor flinke erosie. Het was een kwestie van tijd voor de heuvel volledig verwoest zou zijn. Daarom was het zaak om snel actie te ondernemen.
Aftakeling en erosie
Dat de speelberg zo snel aftakelde en onderhevig was aan erosie is overigens niet verwonderlijk. Het aanleggen van een speelheuvel is niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt en echt gras is in de regel erg kwetsbaar. Daardoor is natuurgras in de meeste gevallen niet geschikt voor op het schoolplein of andere plekken waar veel gespeeld wordt. Echt gras kampt namelijk al snel met slijtageplekken als er dagelijks overheen gerend wordt door grote groepen kinderen. Bovendien is lang niet iedere ondergrond geschikt voor een speelberg met gras. Regenwater zakt in een heuvel van zand al snel weg in de ondergrond, waardoor de graswortels er niet bij kunnen. Hierdoor sterft het gras vaak snel af.
Aanleg kunstgras
Om de speelheuvel te redden besloot het oudercomité kunstgras te laten plaatsen over de speelheuvel. Kunstgras blijft in tegenstelling tot echt gras altijd mooi groen en is bestand tegen intensief gebruik. Daarmee is het een ideale oplossing voor een speelberg op het schoolplein. Het plaatsen van kunstgras op een speelheuvel is echter meer dan het plaatsen van een mat over de berg. De grasmat moet mooi strak blijven liggen, mag niet gaan schuiven en moet een goed drainerende ondergrond hebben. Daarom nam de school contact op met VD Kunstgrassen. Door onze kennis en ervaring met het aanleggen van kunstgras voor sport- en speldoeleinden weten wij namelijk als geen ander hoe we een duurzame kunstgras speelheuvel kunnen realiseren.
De ondergrond
Net als bij ieder kunstgras gazon is ook bij een speelheuvel met kunstgras de ondergrond van groot belang. Om erosie te voorkomen heeft VD Kunstgrassen een onderlaag van gestabiliseerd zand over de heuvel geplaatst. Gestabiliseerd zand is een stevige zandsoort die wordt gebonden met een beetje cement. Door de toevoeging van het cement is de onderlaag veel stabieler en steviger dan met gewoon zand. Dit voorkomt dat de heuvel na verloop van tijd uit elkaar zakt.
Afboording
Rond de speelheuvel hebben we een mooie afboording van ecolatten geplaatst. De kantopsluiting zorgt er ten eerste voor dat onkruid, wortels en ongedierte uit het omringende gras zich niet naar de speelheuvel kunnen verplaatsen. Daarnaast zorgt de afboording ervoor dat het kunstgras stevig opgesloten ligt en dus minder snel kan gaan schuiven.
Royal Grass® Wave®
Voor deze speelheuvel heeft de school gekozen voor Royal Grass® Wave®. Dit kunstgras heeft wat kortere vezels, wat zorgt voor een pas gemaaide, verzorgde uitstraling. De grasmat is van de hoogste kwaliteit, waardoor deze bestand is tegen zelfs de grootste groepen spelende kinderen. De uitstekende kwaliteit wordt gecombineerd met een prachtig uiterlijk. Door de ReaDY®-technologie staan de vezels niet allemaal dezelfde kant op, maar hebben deze net als echte grassprieten allemaal een iets andere positie. Dit zorgt voor een extra speelse en natuurlijke uitstraling.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras op de speelheuvel extra duurzaam is, hebben we de grasmat vastgelijmd. Hierdoor zit het kunstgras extra stevig vast aan de heuvel en kan het gras zelfs niet gaan schuiven als er dag in dag uit kinderen overheen rennen.
Schoon en onderhoudsvriendelijk
Een van de voordelen van de aanleg van kunstgras op de speelheuvel is dat de kinderen nooit meer binnenkomen met grasvlekken in de kleding en zand in de schoenen. Het gras blijft altijd mooi schoon, wordt niet zompig als het regent en droogt direct na een regenbui weer op. Hierdoor is de speelheuvel op de speelplaats van basisschool Sint-Gabriël het hele jaar door te gebruiken.
Een ander voordeel is dat de speelheuvel nog maar nauwelijks onderhoud vergt. Het gras hoeft niet gemaaid te worden en men hoeft de heuvel niet te sproeien als het een tijdje niet regent. Dit bespaart de school uiteindelijk een hoop tijd en geld aan onderhoudswerkzaamheden.
Om de speelheuvel extra veilig en duurzaam te maken is de school van plan om met behulp van het oudercomité een ondergrond van boomschors aan te leggen.