Siergrind is geen geschikte ondergrond voor een speelplaats, daar kwam men op het Sint-Lievenscollege in Antwerpen al snel achter. De kiezelsteentjes waren beslist niet veilig onder de speeltoestellen en bovendien was het grind al gauw overal buiten de speelzone terug te vinden. Daarom besloot de school een valveilige ondergrond met kunstgras te plaatsen om de speeltoestellen. Een hele verbetering!

Veilige ondergrond speeltoestellen

Veel scholen en kinderdagverblijven zitten met de vraag welke ondergrond het meest geschikt is voor hun speeltuin, speelveld of speeltoestellen. Echt gras is doorgaans geen optie omdat het te kwetsbaar is en bij een regenbuitje verandert in een modderfestijn. Bestrating is echter niet geschikt omdat het niet valveilig is, terwijl rubbertegels wel kunnen maar er doorgaans niet echt mooi uitzien. Bovendien zorgen rubbertegels bij warm weer voor een vervelende geur op het schoolplein.

Daarom koos het Sint-Lievenscollege in eerste instantie voor siergrind. Dat ook dit geen gelukkige keuze was, werd al snel duidelijk. Vallen op het grind was zeer pijnlijk, terwijl de school al snel vol lag met kleine steentjes. Kunstgras plaatsen bleek een uitstekend alternatief. Het gras geeft de speelplaats een heerlijk groene uitstraling die perfect past bij de houten speeltoestellen.

Valdempende ondergrond

Kunstgras is een uitstekende oplossing als je zoals het Sint-Lievenscollege op zoek bent naar een valveilige ondergrond voor een speelplaats. Bij VD Kunstgrassen kunnen we valdemping aanbrengen onder het kunstgras. We zorgen voor een mooi, robuust gazon dat voldoende demping biedt om de kinderen een zachte landing te bezorgen als zij per ongeluk vallen.

De valhoogte

Een speeltuin op een schoolplein moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet de ondergrond onder speeltoestellen die hoger dan een meter zijn, een passende demping hebben. Bij VD Kunstgrassen weten we hoe we de cruciale valhoogte moeten berekenen en hoe we de valdemping onder het kunstgras daarop aan kunnen passen. Dat doen we door valdempende platen aan te brengen onder de grasmat. De kunstgras ondergrond die we hebben aangelegd in deze speelzone voldoet dus aan alle geldende voorwaarden. De ouders kunnen hun kinderen dus met een gerust hart naar school sturen.

Stevig en slijtvast

Voor dit project hebben we gebruikgemaakt van Royal Grass® XPlay®. Dit model is speciaal ontwikkeld als speelgras en bijvoorbeeld voorzien van een extra robuuste backing en extra slijtvaste vezels. Zodoende is het kunstgras geschikt voor dagelijkse intensieve bespeling, zoals ongetwijfeld het geval is op het schoolplein. Het kunstgras heeft een jarenlange levensduur en is geleverd met een garantie van maar liefst 15 jaar.

Schoon en droog

Het voordeel van kunstgras is dat het groen is en natuurlijk oogt, maar veel sterker en slijtvaster is dan echt gras. Echt gras op het schoolplein slijt snel en verandert daardoor binnen no-time in een kaal gelopen stuk grond. Bij een beetje regen wordt het een modderige kliederboel, waar de kinderen niet in kunnen spelen zonder vies te worden. Het kunstgras dat we hebben geplaatst blijft gelukkig altijd droog en schoon en is daardoor het hele jaar door, onder alle weersomstandigheden te bespelen.

Beperkt budget

Zoals zoveel scholen had ook het Sint-Lievenscollege een beperkt budget voor de renovatie van de speelplaats. Bij VD Kunstgrassen denken wij altijd met onze klanten mee en ook in dit geval kwamen we met een geschikte oplossing. Om de kosten te drukken zorgden we ervoor dat we de grindlaag niet hoefden af te graven, maar konden gebruiken als ondergrond. We hebben de valdempende platen op het siergrind gelegd en daarbovenop de grasmat geplaatst. Zodoende hebben we een stabiele, waterdoorlatende en valveilige ondergrond voor de speelplaats gecreëerd.

Weinig onderhoud

Een belangrijke reden om in eerste instantie te kiezen voor siergrind was dat het weinig onderhoud vergt. Gelukkig is dat met kunstgras niet anders. Het hoeft niet gemaaid of gesproeid te worden en je hoeft het niet te verticuteren of te bemesten. Af en toe de afgevallen bladeren en takken opvegen is voldoende om de speelplaats netjes te houden. Een leuk klusje voor de leerlingen!

 

Volledig volgens afspraak geleverd en geplaatst
VD Kunstgras plaatste voor ons kunstgras en valdempende bodems onder de speeltuin. Zowel praktische als financiële afspraken werden perfect uitgevoerd. De werf werd spik- en span achtergelaten. De gebruikers zijn erg enthousiast!
bedankt!

Krista de Ridder , Antwerpen

Kunstgras speelplaats