Een speelberg heeft een enorme meerwaarde voor ieder schoolplein, elk kinderdagverblijf en iedere speelplaats. De kinderen kunnen er naar hartenlust tegenop rennen, vanaf glijden of rollen en soms zelfs onderdoor kruipen. Er is echter één belangrijke voorwaarde: de speelberg moet wel mooi groen blijven en niet gaan verzakken. Met echt gras is dat helaas erg lastig.
Zo ontdekte ook basisschool Gavertje Vier in Sint-Niklaas. Doordat het echte gras niet bestand was tegen het geweld van de spelende kinderen, was hun speelberg volledig uit elkaar gezakt.
Erosie speelheuvel
De problemen met de speelheuvel ontstonden vrijwel direct na de ingebruikname ervan. Onder de druk van de vele kindervoetjes die dag in dag uit de heuvel op renden, begon het gras te slijten. Na verloop van tijd ontstonden er steeds meer slijtageplekken en uiteindelijk was er helemaal geen gras meer over. Zonder het gras begon de heuvel vervolgens uit elkaar te zakken. Er was immers niets meer om het zand bij elkaar te houden.
Echt gras moeilijk mooi te houden
Dat het gras op de heuvel niet goed wilde gedijen is overigens zeer herkenbaar. Gras is namelijk veel kwetsbaarder dan de meeste mensen denken. Een mooi groen gazon vereist dan ook een hoop tijd en aandacht. Op plekken die veel betreden worden, zoals een schoolplein, is het nog moeilijker om echt gras te laten groeien. Daar komt nog eens bij dat gras op een heuvel extra moeilijk te onderhouden is. De graswortels kunnen bijvoorbeeld moeilijker regenwater uit de bodem halen.
Het is dus geen wonder dat het gras op de speelheuvel niet wilde groeien. Gelukkig had VD Kunstgrassen de ideale oplossing in huis: kunstgras.
Kunstgras als alternatief
Samen met Qui – d’Ha Tuinwerken herstelden we de speelheuvel en voorzagen we haar van prachtig groen kunstgras. Het aanleggen van een speelberg met kunstgras is een klus die aan onze specialisten wel besteed was. Op vakkundige wijze plaatsten zij het kunstgras over de heuvel, sneden het gras uit en verbonden het op een dusdanige manier dat er geen snijranden meer zichtbaar zijn. Om het gazon extra robuust te maken hebben we de kunstgrasstroken verankerd. Zodoende kunnen ze niet gaan glijden of schuiven.
Het resultaat is een speelberg die intensief gebruikt kan worden en er desondanks altijd stralend bij ligt. Kunstgras is namelijk uitermate geschikt voor sport en spel. Het is zeer sterk en slijtvast en heeft geen water nodig. De kinderen kunnen er dus op ravotten zonder de grasmat te beschadigen. De stevige grasmat zal het zand van de heuvel bij elkaar houden.
Schoon en droog
De speelberg is onder alle weersomstandigheden te gebruiken. Kunstgras wordt immers niet modderig of drassig, droogt niet uit als het een tijdje niet regent en blijft dus altijd heerlijk schoon en zacht. De ouders hoeven ook niet langer bang te zijn voor grasvlekken in de kleding.
Regenwater zakt door de kleine gaatjes in de rug van de grasmat snel weg in de ondergrond. Hierdoor blijft het kunstgras droog en wordt het niet te glad om op op spelen.
Weinig onderhoud
Een groot voordeel van kunstgras op een speelheuvel is dat het makkelijk te onderhouden is. Echt gras moet bijvoorbeeld voortdurend gemaaid worden en dat is niet eenvoudig als het op een helling groeit. Bovendien moet natuurgras periodiek geverticuteerd, bemest en doorgezaaid worden. Met kunstgras is dat allemaal niet het geval.
Daarmee is kunstgras op het schoolplein direct een voordelige optie. Er is immers geen tuinman nodig om het gras te onderhouden en er zijn ook geen dure (maai)machines vereist.
Hieronder enkele fotot’s van de aanleg:
Ook interesse in een speelberg?
Heeft u ook interesse in een speelberg met kunstgras op het schoolplein? Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.