Grasdals zijn een veelgebruikte oplossing voor een grasveld dat extra draagkracht nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer het perceel bereikbaar moet zijn voor hulpdiensten. Helaas blijkt het in de praktijk bijna altijd onmogelijk om een mooi groen gazon te creëren met grasdallen of grasbetontegels. Het gras groeit op sommige plekken over de betonnen randen heen, terwijl het op andere plekken kaal blijft. Bovendien is het gras moeilijk te maaien. Uiteindelijk ontstaat er hierdoor een lelijk knollenveld. Alternatief: Het gras heeft het in deze situatie heel moeilijk om te groeien, dat heeft vaak te maken met de ondergrond, maar ook het onderhoud is een stuk moeilijker. Zo kan je bijvoorbeeld niet verticuteren. Uiteindelijk is het resultaat bijna altijd een lelijke “gazon” die in plukken her en der groeit.

Dergelijke problemen deden zich ook voor bij ’t Hof van Waerloos, een uniek woonproject met assistentie woningen op een prachtige locatie in Kontich-Waarloos. Het complex heeft onder andere de beschikking over een eigen restaurant. Achter dit restaurant ligt een stuk ‘brandweg’. Het gaat om een veld met aan het einde een brandkraan, waardoor de brandweer in geval van nood over het veld moet kunnen rijden. Natuurgras wordt als het regent snel modderig, waardoor een brandweerwagen weg kan zakken in het gras. Om een verstevigd grasveld te creëren heeft men daarom grasdallen aangelegd en getracht daarin natuurgras te laten groeien.

Zoals je op de foto’s kunt zien is dit niet gelukt. De bewoners in de appartementen keken uit op een hobbelig veld met hier en daar lange plukken gras, maar op de meeste plekken dorre, gele en kale plekken met onkruid. Daarom schakelde ’t Hof van Waerloos VD Kunstgrassen in voor het realiseren van een alternatief voor de grasdallen.

Zoals je op de foto’s kunt zien is dit niet gelukt. De bewoners in de appartementen keken uit op een hobbelig veld met hier en daar lange plukken gras, maar op de meeste plekken dorre, gele en kale plekken met onkruid. Daarom schakelde ’t Hof van Waerloos VD Kunstgrassen in voor het realiseren van een alternatief voor de grasdallen.

Heeft u interesse in een verstevigd grasveld? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of kom eens langs in onze showtuin in Wilrijk.

Wat zijn grasdals?

Grasdals, ook wel grastegels genoemd, zijn eigenlijk een compromis tussen bestrating en gras. Omdat enkel natuurgras al snel te drassig wordt om overheen te rijden of te lopen, plaatst men holle tegels van beton of kunststof. De tegels vormen een honingraatstructuur die men opvult met teelaarde en gras, zodat er een verstevigd gazon ontstaat. Grasdallen worden daarom veel gebruikt voor opritten, parkeerplaatsen en tuinpaden.

In de praktijk is het echter moeilijk om een gazon met grasdals mooi te houden. Het gras groeit niet volledig over de tegels heen, maar blijft ook niet netjes tussen de randen. Dit resulteert in een veld met veel kale plekken en hobbels. Vaak droogt het gras snel uit, waardoor het dor en geel wordt. Ook bij ‘t Hof van Waerloos was dit het probleem. Met name voor de bewoners van de assistentie woningen, die van bovenaf op het grasveld uitkijken, was dit een doorn in het oog en ook vanuit het naastgelegen restaurant was het een weinig fraaie aanblik.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras bleek in dit geval een geschikt alternatief voor grasdallen. Ons robuuste kunstgras is stevig genoeg en nadat het is ingezand kan een brandweerwagen er in geval van nood zonder problemen overheen rijden.

Het grote voordeel van kunstgras ten opzichte van natuurgras is dat het nooit drassig en modderig wordt, zodat men zeker weet dat het veld altijd begaanbaar blijft. Bovendien kun je het grasveld het hele jaar door actief gebruiken. In de zomer kan het restaurant van het betreffende wooncomplex het grasveld bijvoorbeeld gebruiken als uitbreiding van het terras.

  • Stevig
  • Weinig onderhoud
  • Altijd begaanbaar
  • Nooit modderig
  • Niet hobbelig
  • Geen gele, bruine of kale plekken

Is kunstgras geschikt voor een oprit of parkeerplaats?

Kunstgras is een geschikt alternatief voor grasdallen op plekken waar slechts zelden overheen gereden wordt, zoals locaties die bereikbaar moeten zijn voor hulpdiensten. Het vormt een mooi groen alternatief voor bestrating en heeft nog steeds genoeg draagkracht, mits een aangepaste ondergrond, om een brandweerwagen of ambulance overheen te laten rijden.

Kunstgras gebruiken voor een permanente oprit of parkeerplaats raden we bij VD Kunstgrassen echter af, omdat de grasvezels onvermijdelijk plat gaan liggen als er dagelijks een auto overheen rijdt. Een geschikte oplossing is om in het kunstgrasveld betegelde rijsporen aan te leggen. Op die manier geniet je van een mooie groene oprit of parking, zonder dat het gras beschadigd raakt.

Weinig onderhoud

Als men het gras tussen grasdallen niet onderhoudt, dan wordt het al snel te lang en komt er onkruid op. Tijdens droge perioden moet je het gras bovendien beregenen. Met kunstgras is dit nooit het geval. Het gras heeft altijd de juiste lengte en blijft het hele jaar door mooi groen. Hierdoor is kunstgras een kostenbesparende oplossing voor wooncomplexen.

Realisatie project

Voor dit grasveld is gekozen voor Royal Grass® Wave, een stevig kunstgras met iets kortere vezels die stuk voor stuk een eigen “groeirichting” hebben. Om kosten te besparen hebben we slim gebruik gemaakt van de bestaande ondergrond. Waar nodig hebben we de kantopsluiting aangepast, zodat men minder snel vuil het gazon oploopt en het grastapijt niet op kan waaien. Het kunstgras is ingestrooid met zand, zodat de hulpdiensten er gegarandeerd overheen kunnen rijden.

Resultaat

De bewoners van de serviceappartementen kijken niet langer uit op een dor en hobbelig veld, maar op een mooi egaal, frisgroen gazon. ’t Hof van Waerloos is dan ook erg tevreden met het resultaat en de manier waarop het project is gerealiseerd. “Proficiat voor het geleverde werk en voor de manier waarop. Jullie zijn echt top qua werklust, vakkennis en vriendelijkheid. Het resultaat mag dan ook gezien worden!”

Reactie klant

Topwerk door vriendelijke vakmannen. Ik stond eerst sceptisch tegenover zo een namaakgazon maar vermits we constant problemen hadden om de natuurlijke gazon van het binnenplein van onze assistentiewoningen T Hof Van Waerloos groen te houden heb ik me toch laten overhalen om voor VD Kunstgrassen te kiezen. Het resultaat is fantastisch. De bezoekers van het aansluitende terras van ons restaurant Frans & Yvonne zijn allen lovend en zijn verwonderd dat “onze gazon” er zo goed bijligt:-)

Jan De Vocht (eigenaar hof van Waerloos)

Kunstgras t waerloos