Engerlingen vormen een ware plaag voor ieder gazon. Vooral in het voorjaar steken deze larven de kop op en doen zij zich tegoed aan uw mooie gras. Met alle gevolgen van dien. Engerlingen hebben desastreuze gevolgen voor de tuin. Ze beschadigen de wortels van het gras en zorgen ervoor dat het gras afsterft. Vaak kunt u het gazon alleen nog herstellen door het gras te vervangen. Hoe kunt u engerlingen in het gazon voorkomen, wat kunt u doen tegen engerlingen in de tuin en waarom is kunstgras zo’n geschikte oplossing?

Engerlingen, wat zijn dat?

Wellicht heeft u ze weleens gezien in uw gazon; grote witte larven met een oranje kop en een lichaam in een C-vorm. Dit zijn engerlingen. Deze larven van bladsprietkevers als de johanneskever, meikever, junikever en neushoornkever leven doorgaans in de grond onder het gras. In het voorjaar leggen de kevers eitjes in het gras, waarna deze zes weken later uitkomen. De larven kruipen in de grond en voeden zich met de wortels van het gras. Engerlingen kunnen wel vier of vijf centimeter groot worden en het kan wel drie jaar duren voor de larve is uitgegroeid tot een kever.

Doordat engerlingen zich voeden met de wortels van het gazon, beschadigen ze het gras. Na verloop van tijd zullen er gele plekken in het gazon verschijnen en uiteindelijk zal het gras afsterven. Op dat punt kunt u het gazon vaak alleen nog maar herstellen door de beschadigde graszoden te vervangen. Tot overmaat van ramp zien vogels de engerlingen als een lekker maaltje. Door hun gepik in het gras zal het gazon nog verder beschadigd raken.

Hoe kunt u engerlingen bestrijden?

Er zijn een aantal manieren om engerlingen te bestrijden. Zo kunt u zogenoemde aaltjes uitzetten. Deze microwormen kruipen in de engerlingen en voeden zich als parasieten met de larven. Daarnaast zijn er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Deze methode is echter weinig milieuvriendelijk omdat de chemische stoffen uiteindelijk in het grondwater terechtkomen.

Kunstgras en engerlingen

Genieten van een heerlijk groen gazon, maar u geen zorgen maken om engerlingen? Dan is kunstgras wellicht iets voor u. Met kunstgras van Royal Grass® geniet u van een gazon dat door het gebruik van baanbrekende technieken uiterlijk nauwelijks van echt gras verschilt. Het onderhoud aan kunstgras is minimaal en het is altijd groen, ook als u engerlingen in de tuin heeft. Met kunstgras in de tuin zullen de engerlingen uiteindelijk helemaal uit uw tuin verdwijnen omdat zij geen voeding kunnen vinden.

Engerlingen in gazon bestrijden