Het kiezen van de juiste ondergrond voor kunstgras is van cruciaal belang voor een duurzame installatie. Het belang van een goede ondergrond wordt vaak onderschat, terwijl het wat ons betreft vaak nog belangrijker is dan het kunstgras zelf. Om de juiste keuze te maken voor een ondergrond, is het essentieel om als consument uw verwachtingen helder te hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden met elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder lichten we kort de drie meest voorkomende installatiemogelijkheden in tuinen toe.

1. Ongebonden ondergrond voor kunstgras

Kunstgras ongebonden ondergrondEen ongebonden ondergrond is een verzamelnaam van alle mogelijke materialen die gebruikt worden als ondergrond voor kunstgras die bestaan uit “los” materiaal. Denk hierbij aan rivierzand, brekerzand, lava, dolomiet, zavel,… Wij gebruiken voor dit type ondergrond liefst een porfiersteenlag, in de volksmond beter gekend als “split”. Dit soort ondergrond is een heel goede oplossing voor een duurzame installatie.  De aarde onder de ondergrond is per definitie een dynamische massa. Dat wil zeggen, grond beweegt. Er zit organisch materiaal in de bodem, er leven insecten en er is bodemleven. Deze zaken zorgen er voor dat aarde altijd een beetje beweegt. Gevolg is dat het kunstgras oppervlak wat zal gaan golven. Sommige van onze klanten vinden dit niet erg en zijn van mening dat dit juist een natuurlijk effect creëert, terwijl andere dit liever niet hebben.

2. Gebonden ondergrond voor kunstgras

Stabilise ondergrondMet een gebonden ondergrond bedoelen we een ondergrond waar cement aanwezig is als bindmiddel. We gebruiken hiervoor grof zand, met een minimum aan cement. Dit type ondergrond is beter bekend als een “stabilisé of chape”. Belangrijk hierbij is dat de samenstelling en de plaatsing correct gebeurt om de waterdoorlaatbaarheid te garanderen. Door onze ervaring vanuit de bestrating en vloerwereld hebben we de expertise in huis om dit type ondergrond op de juiste manier te installeren. Het voordeel van een gebonden ondergrond is dat deze niet kan vervormen door minimale bewegingen in de ondergrond en strak zal blijven liggen.

3. Kunstgras rechtstreeks op zwarte aarde

Hoewel deze methode in de praktijk wel wordt toegepast, raden wij het ten zeerste af. Kunstgras direct op de aarde leggen kan leiden tot onkruid- en mosgroei, golven in het oppervlak en aanwezigheid van ongedierte. Dit heeft een negatieve invloed op de duurzaamheid van het kunstgras.

Kantopsluiting

Kunstgras ondergrond

Voor een duurzame installatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan kantopsluiting. Een goede kantopsluiting zorgt ervoor dat het kunstgras stabiel ligt en beschermt tegen aarde en wortels van planten naast het kunstgras.

Bij VD Kunstgrassen maken we gebruik van verschillende materialen voor kantopsluiting, zoals bestaande terrassen, natuursteen boordstenen en kunststoffen ecolatten. Het is belangrijk dat de ondergrond van het kunstgras iets lager ligt dan de kantopsluiting voor het mooiste effect.

Bij VD Kunstgrassen begrijpen we het belang van een goede ondergrond bij kunstgras. Maak een afspraak en laat u adviseren door onze experts. Creëer een duurzame en prachtige kunstgrasinstallatie met de juiste ondergrond.