Het is best lastig een keuze te maken uit al die verschillende soorten kunstgras. Hoe kunt u dit nu met elkaar vergelijken? Wij willen u een heel eerlijk advies geven zodat u ook precies weet wat u koopt en wat u ervan kunt verwachten. Een paar fabels willen wij als vakmannen en liefhebbers van kunstgras dan ook uit de wereld helpen. Als u vragen heeft, bel ons gerust. Of kom op zaterdag langs in ons magazijn. U kunt bij ons op de blote voeten het gras uitproberen!

 Fabel: zacht kunstgras is beter

Zacht kunstgras is niet per definitie beter dan hard kunstgras of andersom. De hardheid of zachtheid zegt alleen iets over het gevoel. Als mens hebben wij een voorkeur voor iets dat zacht aanvoelt. De kunstgrassen worden om die reden ook steeds zachter gemaakt. De grondstoffen zijn hiervoor niet meer het meest bepalend. De dikte en lengte van de vezel bepalen in dit opzicht heel veel. Hoe langer de vezel hoe zachter het gras zal zijn. Aan u de keuze!

Gras met een vorm geeft meestal iets meer weerstand als u er met de hand doorheen wrijft. Dit lijkt dus harder maar het heeft wel een voordeel (leggen wij onderstaand uit). Uw hand is een gevoelig lichaamsdeel omdat daar heel veel zenuwen samenkomen. Loop en voel daarom met uw blote voeten op het gras om te beoordelen of u het fijn vindt of niet.  Ook is het zo dat grastapijt in de zon altijd nog iets zachter wordt. Dus te zacht gras kan ook erg verslappen.

Feit: een grasvorm heeft voordelen

Een vorm in de grasspriet is altijd beter dan een grasvezel zonder vorm. De vorm in een grasspriet zorgt voor weerstand zodat deze beter omhoog staat. (Deze weerstand voelt u ook als u er met de hand doorheen wrijft.) Wij doen geen uitspraken over welke vorm het beste is. Alleen een onafhankelijke laboratoriumonderzoek zou het verschil kunnen en mogen aantonen.

Wel hebben wij vertrouwen in de V-vorm, anders zouden wij deze niet bij u aanbevelen. Deze typen kunstgras plaatsen wij al meer dan 7 jaar, uiteraard kijken wij ook naar andere leveranciers. Wij zijn een zelfstandige onderneming en wij zouden allang overgestapt zijn als wij hier veel problemen mee zouden hebben gehad.

Fabel: kunstgras met een vorm gaat nooit platliggen

Een vorm zorgt wel voor steviger gras maar dit is geen eigenschap die zorgt dat het gras nooit gaat platliggen. Hoe intensief u uw gras gebruikt is de bepalende factor. Vergelijk dit met een hoogpolig tapijt of een bankstel. U weet ook dat u bij hoge kwaliteit minder snel slijtage van uw stof of vloerbedekking zult zien. Maar uiteindelijk slijt het ook. Dit is met kunstgras ook zo. Bedenk van te voren waar u veel zult komen en bekijk de mogelijkheden voor stapstenen als u denkt dat een looppad u zal storen. Geen enkel kunstgras blijft met gebruik 10 jaar fier overeind staan.

Fabel: garantie geeft zekerheid dat mijn gras mooi blijft

De fabrieksgaranties die gegeven worden hebben betrekking op  de UV-garantie. Het is een garantie dat het gras niet meer dan X-procent zal mogen verkleuren. Iets anders betekent het in de meeste gevallen niet. Ook wordt deze garantie lineair afgebouwd dus na een bepaalde periode krijgt u nooit de nieuwwaarde vergoed. Garantie is een onderdeel waar u op moet letten maar niet alleen. Zonder garantie moet u natuurlijk het kunstgras zeker niet aanschaffen maar het is ook geen garantie dat u de beste kwaliteit koopt. Wordt er langer dan 15 jaar gegeven? Dat heeft in onze ogen geen toegevoegde waarde en is ook een beetje misleidend.

Fabel: door mosdraad is nooit instrooizand nodig

De gekroesde mosdraad in kunstgras is ontwikkeld om de grasvezel beter omhoog te houden. Anders zou deze helemaal snel plat gaan liggen. Een bijkomend voordeel is dat deze een andere kleur heeft en daardoor de natuurlijke uitstraling van kunstgras verhoogt. Natuurlijk kunt u deze typen zonder zand plaatsen. Er zit geen verschil tussen verschillende aanbieders, dat is een fabel. Ook onze grastapijten kunt u zonder zand neerleggen. Wij wijzen u alleen wel op de voordelen van zand.

Naast het feit dat het altijd beter is voor de stand (rechtop staan) van de vezels heeft zand een verzwarende werking. Een kunstgrasmat weegt tussen de 2 en 3 kilo, afhankelijk van het type dat u kiest. U moet zich indenken dat dat niet zo heel zwaar is. Kunstgras wordt meestal gelegd op stabilisé of chape. Dit is een harde maar ook gladde ondergrond. Het kunstgras kan gewoon makkelijk gaan schuiven, zeker bij een klein oppervlak.

Ook zorgt een laagje zand voor stabilisatie. Zoals wij al schreven wordt kunstgras warmer in de zon en daardoor zachter. Dit heeft effect op het hele kunstgras, dus ook de tapijtrug. Het opwarmen en afkoelen (’s nacht) zorgt voor een beetje rek en krimp. Zonder zand kan dit proces best visuele gevolgen hebben. Met een laagje zand van ca. 10kg de vierkante meter stabiliseert u de mat. Het gebruikte instrooizand heeft verder geen nadelige gevolgen en is ook niet vies (wordt geen modder).

 Fabel: Ten Cate gras is Ten Cate grass dus allen hetzelfde

Uit de fabriek van Ten Cate, de grootste kunstgrasvezelproducent ter wereld, komen tientallen soorten verschillende grasvezels. Verschillende vormen, verschillende dikten en verschillende kleuren. Deze soorten zijn dus zeker niet allemaal hetzelfde. Eén ding garandeert het wel, en dat is dat de grasvezels allemaal even veilig zijn voor mens en milieu. De werking als ook de kleur van de grasvezels kan verschillen. Ten Cate maakt ook grasvezels in opdracht en mogen deze grasvezels niet aan andere bedrijven verkopen omdat daar afspraken over zijn. Mede daarom zijn er best veel verschillen.

Maar let op, Ten Cate maakt niet het grastapijt. Dat gebeurt in fabrieken over de hele wereld. Ten Cate levert daar de grasvezels. Deze tapijtbedrijven gebruiken verschillende soorten tapijtrug en hebben ook eigen machines om de grasvezels in de tapijtrug vast te zetten. Ten Cate grasvezels is wat ons betreft een prima kwaliteitscriteria maar dan dient u ook verder te kijken naar de grasmat. Trekt u de vezels er eenvoudig uit of blijven deze goed zitten als u er hard aan trekt?  Vergelijk gerust verschillende merken met elkaar, u zult de verschillen snel zien.

 Fabel: Kunstgras plaatsen is zeer eenvoudig

Als kunstgras plaatsen eenvoudig zou zijn, waarom zijn er dan zoveel specialistische plaatsers? Ten eerste moet de ondergrond professioneel aangelegd worden. Een slechte ondergrond is net zo iets als een slechte motor in een mooie auto. Dit is iets wat u als particulier eigenlijk zelf niet kunt doen. Buiten dat u daar ook het materieel niet voor heeft en het dus heel zwaar werk wordt.

Kunstgras plaatsen is voor iemand die het vaak doet een eenvoudig klusje. U doet het waarschijnlijk de eerste keer en als het goed is ook de laatste keer voor de komende jaren. U kunt zich inlezen hoe u het kunstgras het beste kunt uitrollen, snijden en de naden maken. Maar het de eerste keer doen is toch echt iets anders. Natuurlijk praten wij hier niet over een klein stukje waar geen naad in moet (bv. 4×4 meter), dat kunt u prima zelf doen. Maar bij een grotere oppervlakte is het als snel een uitdaging.

goedkoop kunstgras